Så här blir du tandläkare
Hur utbildar man sig till tandläkare i Sverige? Den frågan får vi ofta här på tandvårdsguiden, det är onekligen ett populärt yrke som aldrig går ur tiden. Här berättar vi mer om hur man blir tandläkare i Sverige.
Tandläkarutbildningar
Tandläkarutbildningar ges på fyra olika orter runt om i landet. När du studerar till tandläkare får du redan i ett tidigt stadium kontakt med yrket på skolornas egna tandläkarkliniker och genom besök på olika tandläkarpraktiker. Efter en tid på utbildningen får du även träffa egna patienter. Detta arbete innefattar till en början undersökningar och röntgen, samt diagnostik och även en del instruktion om tandborstning och annan tandhygien. Ju längre du pluggar på tandläkarhögskolan, desto mer avancerade blir de behandlingar som du får utföra.
Dessa ämnen ingår i en tandläkarutbildning
Vilka teoretiska grunder ingår i tandläkarundersökningen? Grundläggande kunskaper i vissa biologiska ämnen är självklart viktiga: kemi, molekylärbiologi, cellbiologi, anatomi och kunskaper om kroppens organ hör till dessa. Patologi (sjukdomslära) medicin, farmakologi är andra mycket viktiga områden som en tandläkare måste behärska. Etik, kommunikation och arbete i team är andra egenskaper som är viktiga för den sociala delen av arbetet som en tandläkare utför.
De olika tandläkarhögskolornas utbildningar skiljer sig på olika sätt och vi rekommenderar att du tar kontakt med respektive lärosäte för att införskaffa nödvändig information. Stockholm, Malmö. Göteborg och Umeå är orterna där man får en akademisk utbildning till tandläkare. Utbildningen är femårig och motsvarar 300 högskolepoäng.
Specialiseringe efter utbildningen
När studenten har fått legitimation och arbetat kliniskt i två år så har man möjlighet att specialisera sig. Ortodonti – tandreglering, pedodonti – barntandvård, endodonti – rotbehandling, parodontologi – tandlossningssjukdomar, oral protetik – proteser med mera, bettfysiologi – besvär från käkleder och/eller tuggmuskulatur, käkkirurgi, och odontologisk radiologi är de specialområden som finns att välja på för tandläkarstudenten. Man kan bli forskare också och måste nog räkna med att vidareutbilda sig under karriären för att hänga med i den ständiga tekniska utvecklingen inom tandläkaryrket.